Etiquetes

divendres, 2 d’agost del 2013

BONDATS DE L'EDAT MITAJANA




Passejant i admirant els magnífics pobles medievals que he conegut aquest estiu al sud de França, em venien al cap, paradoxalment, totes les connotacions negatives que va tenir aquesta època històrica: poders absoluts i despietats, fanatisme, inacabables guerres de religió, insalubritat, retrocés en molts àmbits respecte a les principals cultures del món antic clàssic, etc.

Tot i això, un aspecte d'aquella societat que trobo a l'altre plat de la balança, és a dir en el positiu, és el món dels artesans. En aquests pobles que vaig veure ni ha encara moltíssims i dona la sensació que se'n surten prou bé.

Es un plaer veure els seus tallers que són també, a vegades, el punt de venda de les seves obres.

Els valors que tenen aquestes activitats estan a l'alça, sobretot en aquests moments en el que molta gent ha vist les conseqüències de la industrialització desfermada, tant en l'aspecte humà com mediambiental.

Us recomano la lectura d'aquest post: Artesans i gremis, que correspon a un blog interessantíssim de Vicente Moreno Cullell (Barcelona, 1981), llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.

3 comentaris:

Assumpta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Assumpta ha dit...

Avui en dia tot es fa amb màquines... Poques coses es fan a mà.

Un exemple que potser és una mica tonto, però bé... Està de moda el patchwork (labors que es fan amb trossos de roba de diferents tipus) L'origen d'aquesta tècnica era manual. Es tractava d'aprofitar restes de roba per fer altres peces (de trossos de camises velles, vestits, pantalons... en feien uns preciosos cobrellits).

Doncs bé... actualment les robes per patchwork són caríssimes i la gent ho fa a màquina (queda molt maco però, per a mi, no té el mateix encant) :-)

Ramon ha dit...

ASSUMPTA: Tens tota la raó. De tota manera, confiem en els que encara mantenen l'encant de les manualitats. Sou gent apassionada per l'artesania que encomaneu als demés el vostre entusiasme i això dona els seus fruits tard o d'hora.