Etiquetes

dilluns, 17 de març del 2014

..."COM TREBALLA LA TERRA EL LLAURADOR DEL MEU POBLE"...




Un avi pagès del poble de Joanetes em va dir fa més de deu anys: "Ara totes aquestes masies que veu vostè al seu voltant estan buides. Però escolti el que li vaig a dir: - Potser ni vostè ni els seus fills ho veuran, però els seus néts o els seus besnéts segurament les tornaran a veure plenes de gent treballant la terra, perquè la terra és l'única cosa que ens dona l'aliment que necessitem per viure".

Des del màxim respecte a les seves paraules, vaig pensar que aquella profecia no es compliria. Ara, quan veig com tanquen industries i comerços deixant milers de persones sense recursos i amb grans dificultats per trobar feina, penso que aquell avi, finalment, potser tindrà raó. La terra sempre està a punt per proporcionar-nos els seus fruits.

A Barcelona van proliferant els horts urbans. El de la foto, al carrer Doctor Trueta, fa goig de veure. He anat seguint la seva evolució. Fa pocs mesos on ara hi ha tot això, hi havia un solar ple de sorra.

A l'escola del meu nét i a la guarderia de la meva néta hi ha hort on els nens aprenen a estimar la terra i a treballar-la; a la ludoteca municipal de la Ciutadella també ni hi ha un.

Estarem preparant-nos, sense ser encara massa conscients per tornar al camp?

Reprodueixo a continuació el text que apareix a la web de Medi Ambient de l'Ajuntament:

Què són els horts urbans?

La xarxa d'Horts Urbans de Barcelona és un programa de participació l'Àrea de Medi Ambient destinat a les persones més grans de 65 anys de la ciutat, amb l'objectiu d'incorporar-los a activitats de millora ambiental a través del conreu d'hortalisses seguint els principis de l'agricultura biològica. Aquest programa es va iniciar l'any 1997 amb la posada en marxa dels horts de Can Mestres, si bé el primer hort que va començar a funcionar a Barcelona va ser l'Hort de l'Avi, al districte de Gràcia, l'any 1986, fruit de la petició d'un grup de veïns.

Els Horts Urbans tenen uns importants valors socials entre les persones que hi participen, ja que els permeten ocupar el seu temps, afavoreixen la creació d'un teixit de noves relacions i milloren la seva qualitat de vida mitjançant una activitat física molt positiva per a la seva salut. També tenen un alt valor ambiental per a la ciutat, ja que esdevenen nous espais verds públics en els quals l'horta és la protagonista.

Altres aspectes destacats són la seva funció d'educació ambiental, mitjançant la realització d'activitats destinades a les escoles que permeten als nens i les nenes conèixer el món agrari i els principis de l'agricultura biològica, així com una funció social de convivència entre generacions, ja que les activitats educatives que es fan als horts urbans faciliten la relació entre els infants i les persones grans.

El programa d'horts urbans a Barcelona es duu a terme en col·laboració amb els districtes i compta amb la col·laboració de la Fundació "la Caixa".

Com són els horts?

Es tracta de petites parcel·les de 25 a 40 m2, en les quals es conreen hortalisses i verdures, i també plantes aromàtiques i de flor de temporada. Hi abunden el tomàquet, la mongeta tendra, la patata, el carbassó, les bledes, els llegums, la col, l'albergínia, l'all, la ceba, la carxofa i l'enciam.

Les plantacions d'espècies amb floracions de temporada ornamenten les parcel·les, i les plantes aromàtiques i medicinals tenen una important funció en l'agricultura biològica, ja que contribueixen a eliminar les plagues repel·lint o atraient cap a elles els insectes paràsits, com en el cas del romaní, que atrau el pugó i evita que vagi a les hortalisses i les verdures, i atrau els insectes pol·linitzadors.

6 comentaris:

Josep Lluis ha dit...

Molt bé el teu text d'avui. Deu de ser la teva vessant ecologista.

Al meu poble també en tenim d'horts,i quan mel's miro penso coses semblants a les que tu dius.

Titular el post amb paraules de'n Raimon també li afegeix un grau de categoria.

Emili ha dit...

Doncs precisament en aquest hort urbà del carrer Doctor Trueta hi conreuen el meu cunyat i la seva filla, la meva neboda. Ell és enginyer i ella arquitecta, però tenen assimilades les paraules d'aquell avi pagès de Joanetes en el sentit de que la terra ens dóna el què és essencial: l'aliment. Si la cuides amb amor i dedicació, és agraïda i et proporciona generosament els seus fruits. Hauríes de sentir-los amb la il·lusió que parlen dels seus progressos, i l'alegria que expressen quan veuen uns brots que recompensen els seus esforços.
La Júlia també s'ha apuntat a un curs d'hort urbà.

La profecia de l'avi pagès s'està complint. Malgrat el progrés tecnològic, o justament per ell, estem tornant a mirar la terra com a la mare dels nostres orígens. L'harmonia amb la terra que tant arrelada tenien els pobles primitius, i que en la nostra prepotència havíem oblidat.

Ramon ha dit...

JOSEP LLUÍS: Les paraules d'aquell pagès em van quedar gravades i hi penso sovint. Tots vivim de la terra i a pesar d'això, durant molt de temps se l'ha maltractat des de molts punts de vista. Rectificarem, segur, perquè ens hi va la supervivència.

Ramon ha dit...

EMILI: M'alegra el que em dius i corrobora el que penso cada vegada que hi passo per davant: els que treballen aquests horts ho han de fer amb cura i passió, perquè el goig que fa el que creix ho manifesta.
Li desitjo a la Júlia que aviat pugui aplicar el que aprendrà en el curs.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

De tant en tant passo pels hortets que tenen el privilegi d'estar al costat de Sant Pau del Camp.
Ha crescut, a més, l'afecció de fer quatre tomàquets i enciams al balcó de casa, en comptes de, o a més de, quatre geranis.

Ramon ha dit...

XIRUQUERO-KUMBAIÀ: Sant Pau del Camp com a telò de fons d'un petit hort!. Ja tens raó que gaudir-ho és un privilegi.
Enciams i tomaques al balcó de casa al costat d'uns geranis...un plaer.