Etiquetes

dijous, 19 d’agost del 2010

OPORTO - SAUDADE - MADREDEUS...PORTUGAL





De Portugal hi ha moltes coses que m'agraden. Una d'elles és una paraula: SAUDADE.
¿Qué vol dir "saudade"; aquí ho tenim:


SAUDADE: del llatí "solitas", solitud, és un vocable emprat en portuguès i també en la llengua gallega, que descriu un profund sentiment de malenconia producte del record d'una alegria absent, i que s'empra per a expressar una barreja de sentiments d'amor, de pèrdua, de distància, de solitud, de buit i de necessitat.Saudade és la sensació que roman quan allò que una vegada es va tenir, material o immaterial, que en el seu moment permetia gaudir alegria i eufòria s'ha perdut i s'estranya i el fet de recordar-ho, tenir-ho de nou o pensar-ho, produeix una sensació de tornar a la vida.
El terme, d'extensa i ambigua definició, ha sigut considerat un dels més difícils de traduir, i és un dels conceptes clau de la llengua i de la cultura a Portugal i Brasil. Saudade és l'emoció predominant al fado, la samba i la bossa nova brasilera.

Com a exemple de la riquesa i profunditat del seu significat es pot esmentar el moviment literari-espiritual, a principis del segle XX a Portugal, conegut com Saudosismo i promogut especialment per l'escriptor Teixeirade Pascoaes. La seva gestació i fonament es va donar a través de la saudade i, fins al dia d'avui, manté una influència significativa en la cultura d'aquells països. Dins dels noms que van formar part d'aquesta escola es troba Fernando Pessoa.

Font: Wikipedia



1 comentari:

josep lluis ha dit...

M'han agradat les fotos, la del timbre del tramvia està molt encertada, resultat d'un bon observador.