Etiquetes

dissabte, 1 de setembre del 2012

LA "SOLI"





Passant per davant de la cerveseria "La Llibertària", al carrer Tallers de Barcelona, vaig aturar-me per fer aquesta foto al Pepitu, un ninot que evoca un repartidor del diari "Solidaritad Obrera".

Immediatament vaig recordar la venedora ambulant de diaris que passava cada dia pel meu carrer, al Raval, carregada a base de bé i cridant, amb una cantarella molt característica: "El Notciero!, La Prensa!, Diari de Barcelona!, El Mundo, La Vanguardia!, El Correu!, La Soli, el Tebeeeo...!"

Es deia Rosario. Era una dona gran, amb els cabells blancs recollits en un petit monyo, que caminava corbada però molt lleugera. Quan es cansava de caminar, es posava a vendre a les portes del Teatre Romea, seguda en una cadireta i amb els diaris, revistes i tebeos escampats al seu voltant.

De tots els diaris que venia, avui dia, només sobreviuen El Mundo Deportivo i La Vanguardia.

La "Soli", la que oferia quan jo era petit, no era La Solidaritad Obrera, sinó La Solidaridad Nacional, que va suplantar la primera acabada la guerra civil.

Era l'època en la que no hi havien "obreros", sinó "productores" i fins i tot a la "ensalidilla rusa" alguns van passar a dir-li "ensaladilla nacional".

2 comentaris:

Emili ha dit...

El "Noticiero Universal", igual que "La Prensa", era de tarda.
Recordo molt bé haver sentit venedors ambulants anunciant a
crits: "La Prensa i Siero, con las últimas noticias". A un d'aquests, llavors un nen com jo, l'he seguit veient en un quiosc del Portal de l'Àngel, davant del que abans era
Estadística. Aquest noi estava en aquell temps, suposo que amb
el seu pare, en un quiosc del mateix Portal de l'Àngel, davant
del carrer Comtal. També el veia venent "Goles" pels carrers,
els diumenges al vespre. Era un sol full, mal imprès a corre-cuita, amb els resultats dels partits de futbol.
Nosaltres, xavals com ell que sortíem del cinema del cole (La
Salle Condal), li preguntàvem com havia quedat el Barça però
ell, bon comerciant, ens deia que, si ho volíem saber, li compréssim el producte. És curiós, l'he anat veient allà, al seu
quiosc, al llarg de tota la vida i mai he parlat amb ell, fora
de comprar-li algun diari.

Ramon ha dit...

EMILI: Tinc molt present el quiosc del Portal de l'Angel. A més encara ara hi passo molt sovint pel davant. Al recordar-me el "Goles", m'ha vingut al cap el "Dicen" un altre diari esportiu que tenie molts adeptes. També el "Once" on, si no recordo malament hi dibuixava en Castanys!.
Recordaràs també que els dilluns només sortia un diari "La Hoja del Lunes", a part dels esportius i algunes revistes i tebeos...
Recordar es una de les activitats més agradables que hi ha i pel que sembla,a nosaltres ens agradada practicar-la.