Etiquetes

dimarts, 6 de novembre del 2012

LA CERVESA







Recordo perfectament el que vaig sentir quan vaig provar la cervesa per primera vegada. Calculo que tindria uns 13 anys, l'edat en la que també vaig començar a fer el tonto amb el tabac.

El seu gust amarg i abombollat no em va agradar gens. Tot i això, com va passar amb els cigarrets, els rituals en les sortides d'amics, portaven a insisitir tan en lo de la beguda com en lo del fum. I no saps com, la cervesa la vas trobant cada vegada més bona i el fumar més agradable.

Passats els anys, reconec que la cervesa m'agrada força i tot i no ser ni de lluny un gran consumidor, la disfruto en ocasions ben diverses: acompanyant alguns menjars o una conversa, com aperitiu, com refresc...

Últimament he visitat l'antiga fàbrica Damm i també la de la Moritz, dues marques mítiques de la cervesa a Barcelona.Vaig fer alguna foto... Per cert, a qui no conegui encara aquests edificis històrics, els recomano la seva visita.

També he trobat aquest interviu a un mestre cerveser que Víctor Amela ha publicat a La Vanguardia del 2 de novembre, de la que reprodueixo un fragment que m'ha semblat interessant.
  
Sven Bosch, maestro cervecero
 
¿Dónde nació la cerveza?
La historia de la cerveza es la de la civilización. ¡La cerveza nos hizo sedentarios!

Anda ya.
Sí, sí, nuestros ancestros aprendieron a hacer pan y cerveza con el cereal, ¡y dejaron de ser nómadas!

Vale, vale...
Sumeria, Egipto: hay bajorrelieves egipcios que muestran la fabricación de cerveza.

¿Era como la de hoy?
No, la hacían en el obrador de pan: era una especie de sopa de fermentación del cereal.

Un alimento.
Pues sí: para trabajar, les proporcionaba energía, calorías y nutrientes, minerales, vitaminas (como la B12), fibra...

¿Qué graduaciones alcohólicas tiene?
Desde dos grados hasta más de cuarenta.

¡Eso es casi whisky!
Tengo aquí la Sink the Bismarck, cerveza escocesa, que tiene 42 grados. Es genial la Double Black, de 22 grados, con el alcohol tan bien integrado que ni te das cuenta...

¿Cuántos tipos de cerveza existen?
¡Cientos! En mi local sirvo 500 cervezas diferentes. Se hace cerveza en casi todos los países, y procuro probarlas y tenerlas.

¿En qué país se bebe más cerveza por persona?
En Chequia. Luego, en Alemania y Estados Unidos. España anda en sexta posición.

¿De cuántos colores es la cerveza?
Rubio pálido o intenso, ámbar pálido o intenso, rojizo, negro, o como el asfalto. La cerveza Fantôme de té verde es verdosa, seguramente porque le añaden espinaca.

5 comentaris:

Júlia ha dit...

Interessant entrevista. Per cert, durant la meva joventut també utilitzàvem la cervesa per als cabells, per a donar-los més volum, per cert, un dia d'aquests ho tornaré a provar...

Ramon ha dit...

JÚLIA: Recordo el que dius. Tan de bo que encara et funcioni l'invent. Sobre la cervesa també em crida l'atenció els grans beneficis que se li atribueixen en relació a la salut. Apareixen gairebé sempre una mica abans de l'estiu i en molts dominicals dels diaris de més tirada...

Josep Lluis ha dit...

M'agrada el tema. A mi, i crec que a molta gent també, ens ha passat com a tu, el primer cop la vàrem trobar horrorosa. No sabia lo dels 40 i 42º. Una altra aplicació: He vist pintors que la barrejen amb la pintura de parets i fan efectes com d'aigües i com de vetes de fusta.

Ramon ha dit...

JOSEP LLUÍS: Curiosa l'aplicació que assenyales en l'àmbit de la pintura decorativa!.

Júlia ha dit...

Cert, precisament fa poc un pintor ens ho va explicar, això dels seus efectes.