Etiquetes

dissabte, 26 de setembre del 2015

SERMONS, SERMONEJADORS I COHERÈNCIA


A certa edat un ha sentit molts sermons. Als púlpits o davant faristols amb micròfons, l'spiker de torn, sigui de l'àmbit religiós, polític o econòmic, de la salut, etc. alliçona o pretén alliçonar a l'audiència de com s'ha de viure i sentir, del que és bo o dolent i de les conseqüències positives si fem el que ell ens diu i de les negatives si no ho fem.

Molts, potser la majoria, diuen el que ells no fan i a vegades ni creuen. Estan al servei d'un "xiringuito" que ha de captar "clients" pel seu "negoci" i per tant, el sermó és simplement un exercici de màrqueting que fa un "comercial".

De tant en tant, però sents el sermó d'algú que ha viscut tota la seva vida fent el que predica i ha interioritzat els pros i els contres de tot el que l'envolta i ho explica. Aleshores i només aleshores és quan el sermó em sembla més creïble.

L'exemple que he escoltat més recentment està en aquest vídeo. Parla José Mújica (clik), expresident de l'Uruguai, sobre el qual, quan ho era vaig penjar aquest altre post en el blog Troballes (clik)


2 comentaris:

José Luis ha dit...

Bona recomanació la teva.
Ara m'he trobat que en voler repescar l'entrevista de l'Evole em surt una web de pagament. Què rar, no?

Ramon ha dit...

JOSEP LLUÍS: Es veu que la web de la que estava penjada l'entrevista s'ha "reconvertit". Tot i això es pot veure lliurement a You-Tube... harem de dir, de moment!