Etiquetes

divendres, 19 de gener del 2018

BUROFAX BOMBA


Estan esclatant a casa de llogaters de totes les edats i estatus econòmic. La propietat anuncia a través d'aquest document la imminent renovació del contracte de lloguer i que l'import mensual a pagar a partir d'aquest moment, serà del 30, 40, 50 o 100% més del que hi havia fins ara. En el cas de no estar d'acord, l'inquilí té un termini de 30 dies per deixar lliure l'habitatge.

Així estan les coses. Algun personatge rellevant (ex-ministre, amb ex-càrrecs importants en estaments financers europeus i en bancs de gran dimensió) diria, segurament, "..es el mercado, amigo". De fet ha utilitzat fa pocs dies aquesta frase mentre se'l jutjava per un dels molts presumptes delictes en què està involucrat.

Avui són molts que no poden fer front a aquesta mena de pujades. Hi ha una gran quantitat de persones que viuen amb sous o pensions insuficients per afrontar les despeses indispensables per sobreviure. Les pujades en els rebuts de la llum, el gas i l'aigua van deixant cada vegada menys diferencial pel menjar, i altres despeses bàsiques.

Fa uns dies escoltava a Catalunya Ràdio uns col·lectius que s'estan organitzant per lluitar contra l'especulació salvatge que afecta el tema de l' habitatge. Van donar entrada a una trucada en directe d'una senyora, pensionista de 80 anys, que ha rebut el maleit burofax. Està pagant ara 700 euros, quantitat que ja és el límit que ella es pot permetre. La propera mensualitat, li anuncien que serà de 1.400 euros. Si no l' assumeix, 30 dies i al carrer. Per la seva edat cap banc li deixa diners ni cap agència li lloga un pis perquè ara exigeixen que l'import del lloguer no superi el 35 o el 40 per cent dels ingressos fixos de la persona. Brutal.

Contractes de lloguer de tres anys de durada (implantats pel govern per afavorir els bancs després de l'esclat de la bombolla immobiliària que ja veien que el parc d'habitatges que expropiarien haurien de ser, majoritàriament, destinats al lloguer), feines precàries, sous i pensions baixos o congelats, increment del cost de la vida en general, fons voltors que compren edificis sencers per fer fora als llogaters antics i posar uns preus inassequibles per la majoria de la gent, via lliure per qui vulgui especular amb el seu pis o pisos. Impressionant i vergonyós.

La gent que treballa per revertir aquesta situació plantejarà canvis legislatius per evitar situacions tan cruels com les que s'estan donant ara mateix. Va per llarg. Ja sabem amb la velocitat i interès amb què treballen els polítics, sobretot aquells que estan en política per gaudir de bons recursos i privilegis per a ells, per davant de qualsevol altra cosa.

D'una banda, els que pateixen aquesta situació inhumana, d'altra, la lluita per les poltrones. Vergonya... Nostra també.

2 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Greu problema aquest. Que ve de lluny, de molt lluny. I gens fàcil de solucionar.

Ramon ha dit...

Xiruquero-kumbaià: Potser caldria exigir el compliment d'aquest "artículo 47 de la Constitución Española":
"Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación. La comunidad participará en las plusvalías que genere la acción urbanística de los entes públicos."
... 40 anys sense complir-la i 40 anys sense exigir responsabilitats als qui no l'apliquen...