Etiquetes

dimarts, 1 de maig del 2018

1 DE MAIG


Avui porto un fragment d'un post publicat fa uns anys al blog "impensando". N'hi ha prou per pensar una mica, en un dia com avui, sobre les desigualtats econòmiques, la lluita de classes, la injustícia de les polítiques fiscals...

El protagonista és un tal Warren Buffet:

Qui és Warren Buffet? Doncs ni més ni menys que un dels rics entre els rics d'Estats Units, freqüentment considerat com un “traïdor a la seva classe”, ja que és capaç de criticar la pròpia essència del sistema que li ha permès arribar on està. 

Deia V. Navarro que “entre les seves declaracions, la més citada pels no rics és aquella en la qual va indicar que, en contra d'aquells que creuen que ja no hi ha classes socials a EUA (i que, per tant, assumeixen que el concepte de lluita de classes és antiquat i irrellevant), la realitat que ell coneix és que si que hi ha classes socials i que també existeix una lluita entre elles en la qual la seva classe –els superrics– guanya cada dia a costa dels interessos de la majoria de la població, que aconsegueix les seves rendes a partir del treball en lloc del capital“. O, en altres paraules, com deia el propi Buffet. “la lluita de classes segueix existint, però la meva va guanyant“.

Si veiem aquest article, podrem veure que un inversor financer com Buffet paga proporcionalment menys impostos que els empleats de la seva companyia. En les seves pròpies paraules, “ el que vaig pagar va ser només un 17,4% dels meus ingressos gravables, i aquest és un percentatge realment més baix del que va pagar qualsevol de les altres 20 persones en el nostre despatx. La seva càrrega fiscal va variar del 33% al 41% i de mitjana va ser del 36%“. En xifres, suposava que vaig pagar aquest any en impostos 6.938.744 dòlars, la qual cosa, assenyala, és una xifra més que respectable, una xifra que “sona a molts diners“, però que, en realitat, “no és just“.