Etiquetes

divendres, 16 de juny del 2017

S.O.S, FOC !!!!


Més de quaranta anys vinculat professionalment al món dels incendis en l'àmbit d'una companyia asseguradora, fan que davant d'una desgràcia com la que acaba de passar a Londres en un gran edifici d'apartaments, la part del cervell que guarda les experiències viscudes a la feina, s'activi.

Penso en les possibles causes, les mesures de prevenció, els materials que configuraven el revestiment de l'edifici, la velocitat de propagació, les portes tallafocs, les sortides d'emergència, etc. etc.

Són moltes les qüestions que influeixen en un incendi i si s'ajunten uns quants factors negatius, una petita flama pot esdevenir una tragèdia.

Per aquestes raons professionals vaig viure d'aprop incendis molt destructius  de diverses fàbriques, tallers, magatzems i el d'habitatges de tota mena. Alguns provocats intencionadament, altres per negligències i altres fortuïts.

Em surt avui fer unes quantes recomanacions de cara als focs domèstics. D'aquests n'he tractat molts i alguns es podien haver evitat i altres minimitzat les conseqüències.

A vegades un foc que comença a la cuina quan s'inflama l'oli d'una paella acaba amb la destrucció total de l'habitatge.

Tenint en compte la quantitat de material combustible que tenim a casa (plàstics,fusta, roba, paper,  etc) és recomanable:
  • Mantenir un cert ordre i vigilar l'estat de la instal·lació elèctrica. 
  • No carregar en un mateix endoll una quantitat excessiva d'aparells. Es pot escalfar el cablejat i provocar un incendi per curtcircuit.
  • Tenir instal·lats els dispositius corresponents que tallen el corrent i eviten descàrregues perilloses per les persones.
  • Tenir un extintor en condicions el més a prop possible. A la cuina, per exemple i si vivim en un edifici de pisos, posar a cada replà un bon extintor industrial al qual pugui accedir-hi qualsevol veí del replà que el necessiti.
  • Informar-se una mica sobre com reaccionar en cas d'incendi:
  1. Trucar al telèfon d'emergències 112.
  2. Tallar el corrent elèctric i l'entrada de gas.
  3. Si és possible, retirar els productes combustibles o inflamables propers al foc.
  4. Intentar apagar el foc només si és petit i es pot controlar.
Si intenta apagar-ho, ha de situar-se entre el foc i la via de fuita.

No utilitzar aigua en els següents casos:
  • Quan hi estiguin implicades instal·lacions elèctriques.
  • Quan l'incendi és de líquids inflamables (oli, gasolina, etc.)
.Si no pot apagar-lo, no corri riscos inútils, busqui un lloc segur i abandoni la zona.

– En abandonar el lloc incendiat:
  • Tanqui les portes en sortir.
  • Gategi si hi hagués fum.
No utilitzi els ascensors com a via d'evacuació.
Si l'escala està plena de fum mantingui's en el seu habitatge.

En cas de no poder abandonar l'habitatge pel foc:
  • Tanqui's en una habitació.
  • Tapi les ranures de la porta, preferiblement amb draps mullats per evitar que entri fum.
  • Faci's veure per la finestra.
Si s'incendia la seva roba, no corri. Tiri's a terra i rodi sobre si mateix.
  • – Igualment, si observa a algú a qui se li ha pres la roba, posi'l a terra i cobreixi'l amb una manta o similar gran i estrenyi fins a extingir les flames.
  • – Si s'incendia el cabell, cal tapar el cap ràpidament amb un drap humit.

4 comentaris:

José Luis ha dit...

És d'agraïr el teu text, perqué una part important de la població diu no haver sentit dir el què cal fer, malgrat que cada vegada més les administracions informen sobre el tema. O si han sentit parlat no s'han interessat massa. És allò de: "a mi no em tocarà".

És veritat que el cas de l'edifici de Londres posa els pèls de punta. De les cròniques que he llegit i he sentit es desprenen inexactituds sobre els materials de construcció, possibles causes, etc. Però això acostuma a passar.

No haurien de morir persones d'aquesta manera en el temps i en els llocs en què vivim. Sap molt greu.

roser ha dit...

Uns comentaris i consells molt acertats.Saben q ve d'un expert encara es mes d 'agrai.MERCI.A sigut una setmana molt trista .

Enrica Renter ha dit...

Gracies amic, la solidaritat m'emociona. Perque sempre els damnificats han dr ser els desfavorits. Els teus consells son manriquenians. Una abraçadameva i del parent.

Emili ha dit...

Algú ha dit que han mort, bàsicament, per ser ser pobres. Aquesta trista realitat es constata en tots els desastres naturals, però també quan es tracta d'accidents que podrien evitar-se adoptant mesures de protecció adequades que, lógicament, costen alguns diners. Em ve al cap aquella pobra dona que va morir cremada a casa seva perquè li havien tallat el llum per "pobresa energètica".