Etiquetes

dissabte, 13 de març del 2010

DELIBES: el plaer de llegir.

El camino (fragment) (1950)
" Pero a Daniel, el Mochuelo, le bullían muchas dudas en la cabeza a este respecto. Él creía saber cuanto puede saber un hombre. Leía de corrido, escribía para entenderse y conocía y sabía aplicar las cuatro reglas. Bien mirado, pocas cosas más cabían en un cerebro normalmente desarrollado. No obstante, en la ciudad, los estudios de Bachillerato constaban, según decían, de siete años y, después los estudios superiores, en la Universidad, de otros tantos años, por lo menos. ¿Podría existir algo en el mundo cuyo conocimiento exigiera catorce años de esfuerzo, tres más de los que ahora contaba Daniel? Seguramente, en la ciudad se pierde mucho el tiempo -pensaba el Mochuelo- y, a fin de cuentas, habrá quién, al cabo de catorce años de estudio no acierte a distinguir un rendajo de un jilguero o una boñiga de un cagajón. La vida era así de rara, absurda y caprichosa. "
Les seves descripcions de persones, sobre tot senzilles, innocents i humils i dels paissatges que l'han envoltat tota la vida, son els ingredients dels seus extraordinaris llibres. Sempre podrem rellegir-los per saborejar una literatura de grandíssim nivell.
Gracias, Miguel
.

7 comentaris:

fanal blau ha dit...

Doncs sí, sempre ens quedaran per poder assaborir-los mentre els rellegim!
Bon cap de setmana!

josep lluis ha dit...

Tens raó en el que dius. Has escollit un bon text per a l'ocasió. Haig de reconeixer molt a desgrat meu que no conec prou bé l'obra de'n Delibes, mea culpa, faré acte de contricció.

Ramon ha dit...

JOSEP LLUIS: Avui, repasant els Delibes que tenim a casa n'he trobat set i una peli. Tots llegits entre els anys 80 i 90 i només un rellegit al 2003...
T'asseguro que els hi posat ben junts per tornar a llegir-los de nou. El record que en el seu dia em van deixar aquests llibres no s'ha esborrat.
Els llibres son: La hoja Roja; Cinco horas con Mario; Señora de Rojo sobre fondo gris; Los Santos Inocentes; La Partida; Diario de un cazador i El Camino. La peli: El disputado voto del señor Cayo, interpretada pel inolvidable Paco Rabal...
Tel's recomano tots i la peli també.

Ricardo ha dit...

Gràcies a tu.

Mediterráneo ha dit...

Se marcho el Cazador de palabras.

Nos quedara su sombra como la de un ciprés, seguiremos mirando atentamente a Mario, nos dejo la inocencia de unos corazones campesinos...

Un placer decirle a D. Miguel, desde tu espacio:

¡Buen viaje, caballero!


Un beso grande, Mon.

Assumpta ha dit...

Al meu marit també li agrada molt. Jo també vaig repassar els de casa, i només en tenim tres :-)

Ara ell es vol comprar "El hereje", però dimarts ho varem anar a preguntar a l'Abacus i el tenien demanat :-)

Ramon ha dit...

ASSUMPTA: En aquests moments estic llegint El Hereje. Porto unes 60 pàgines i el trobo interesantíssim i, com no podia ser d'una altre manera, escrit d'una manera magistral. Segur que el trobareu aviat.