Etiquetes

dimarts, 25 de juny del 2013

"VIURE SOTA UN PONT"...




"Establir ponts"; "Dinamitar ponts"...

Segons l'expressió que fem servir, estem parlant d'una situació de misèria; d'una voluntat d'aproximació o d'una situació de ruptura.

Sempre m'han agradat els ponts per la seva funció d'unir, de comunicar, de facilitar el trànsit a la gent i a les coses.

Un  pont dinamitat o destruït  em produeix una sensació de pèrdua i d'allunyament i un pont que serveix d'habitatge a persones sense recursos em produeix tristesa i indignació.

 Aquesta cançó de Pedro Guerra ("Debajo del Puente") va  bé per acompanyar.


Debajo Del Puente by Pedro Guerra on Grooveshark

La foto (d'aquest últim 22 de juny) és del pont penjant que hi ha a Amposta sobre el riu Ebre. És de l'any 1921. Fins aleshores per travessar el riu només hi havia els passos de barca.

6 comentaris:

Josep Lluis ha dit...

Crec com tu que els ponts tenen alguna cosa d'especial i et fan pensar. I és que n'hi hà de tantes menes! Els físics s'han fet servir per unir, però també per invadir. Els intangibles son més subtils, però no menys importants. En Llach va fer Un Pont de Mar Blava que feia pensar força.

Emili ha dit...

Comparteixo plenament totes les teves reflexions sobre el concepte pont. Tanmateix, et compro, em quedo con preferida, "la funció d'unir, de comunicar..." però no solament en el sentit físic, també en l'intel·lectual, el cultural.

Veig que el Josep Lluís també va per aquesta línia.

Ramon ha dit...

JOSEP LLUÍS: Aquesta estrofa de "Un Pont de Mar Blava" destaca el gran valor dels intangibles, que tu assenyales molt bé:
"...un pont que agermani pells i vides diferents,
diferents."

Ramon ha dit...

EMILI: La aproximació i el contacte amb els que estan a l'altra banda del riu, sempre que hi hagi bona voluntat per amdues parts comporta creixement i enriquiment cultural, intelectual i fins i tot emocional.
Crec que calen molts ponts i bona gent, de les dues ribes, per construir-los.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Has esmentat un pont -un magnífic pont físic- que fa d'unió per damunt d'una altra via, natural i cultural, també d'unió. Paradoxal?

Ramon ha dit...

XIRUQUERO-KUMBAIÀ: Ben vista la paradoxa. Tan el riu com el pont son camins per comunicar-se i unir que de tant en tant es troben tot creuant-se, però es complementen.