Etiquetes

diumenge, 6 d’agost del 2017

INDRETS RECOMANATS: LA VALL D'ÀSSUA

A l'estiu, sovint ens agrada trobar una recomanació per fer una sortida d'un o dos dies. He pensat que publicar alguna de les entrades del meu altre blog "Guia", podria complir aquest objectiu.

Avui parlo de la Vall d'Àssua, al Pirineu català. El post el vaig publicar a la tardor de 2011 que és quan la vaig visitar en aquesta estació de l'any, però hi hem estat moltes vegades a l'estiu i l'indret segueix sent igualment encisador.

Aquesta vall es troba a la comarca pirinenca del Pallars Sobirà. Per arribar-hi anirem fins a Sort (unes 3 hores des de Barcelona pel Túnel del Cadí, La Seu d'Urgell i Port del Cantó). A la sortida de Sort direcció Nord trobarem la carretera que ens porta a Llessui. Aquesta (Sort-Llessui) te només 13 Km i corresponen a la llargada de la Vall.

La Vall d'Àssua és ample, lluminosa i verda. Els seus pobles (Altron, Sorre, Saurí, Lllesui, etc.) conserven tot l'antic sabor de les valls pirinenques. Hi trobem ramats d'ovelles, cabres i cavalls i amb una mica de sort podrem conversar amb algun pastor o pastora, com ens va passar a nosaltres aquest pont de Tots Sants.


A Llessui hi ha un Museu dedicat als pastors d'aquesta contrada que val molt la pena. A 2,5 km. direcció nord hi ha un mirador que ofereix una panoràmica excepcional sobre tota la Vall.

Per dinar, no us ho penseu, aneu al restaurant Casa Joana, a peu de la carretera, a l'alçada de la desviació al poble de Bernui. Fa més de 30 anys que ofereix plats típics i molt originals de la Vall i de la resta de la regió. Hi va gent d'arreu.

Parlant de menjar: son famosos els formatges, els embotits (la girella particularment) i les carns que es fan en aquestes terres.

Si trieu Sort per allotjar-vos, recomano l'Hotel Les Brases, sortint del poble en direcció a Rialp. La relació qualitat-preu es molt bona.

Totes les estacions de l'any son bones per visitar la Vall d'Àssua, però si ho feu a la tardor, l'espectacle de llum i color és emocionant.












Imatges: mon-ra-mon
(Si cliques sobre les fotos les veuràs ampliades)


2 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Recomanació de bon seguir!...ara que la tardor s'acosta...

Ramon ha dit...

XIRUQUERO-KUMBAIÀ: De fet no cal esperar la tardor. A l'estiu també si està molt bé en aquesta vall.