Etiquetes

dimarts, 12 de desembre del 2017

L'ANIMADVERSIÓ IRRACIONAL


Quan menyspreem, ignorem, ataquem, vilipendiem, o odiem a altres persones que no coneixem a fons, inclús amb les que mai ens hem relacionat i ho fem només perquè són d'una altra raça, territori, llengua, estatus econòmic o cultural, religió o creença, actuem per un automatisme irracional que, potser té raons genètiques.

El fet que atorguem a cada persona individualment els vicis i defectes que hem assignat, sovint també de manera irracional, a tot un grup, acaba, com ens ho demostra la història, en greus enfrontaments.
"Tots els tals, són uns quals".

Podem assenyalar molts exemples:
Blancs i negres; moros i cristians; flamencs i valons; irlandesos i anglesos; xinesos I japonesos; dretes I esquerres...per no citar exemples que ens queden molt propers.

De petit recordo que els que anàvem al "Milà i Fontanals" érem enemics, irracionals, naturalment, d'una escola veïna que es deia "Graduada 13". A'l 'acabar la jornada, de tant en tant ens esbatussàvem tirant-nos pedres!
Encara a l'escola vaig sentir alguna vegada la paraula despectiva "xarnego" per assenyalar algun nano "de fora" i ja més gran, quan vaig començar a viatjar per feina vaig sentir-me dir que a algú li queia bé perquè jo no semblava català...

Penso que una manera de pal·liar, que no d'erradicar perquè deu ser impossible, aquesta calamitat, és pensar que dins de cada col·lectiu hi ha persones que pensen i actuen de manera molt diferent de com és qualificat aquest col·lectiu de manera global i força freqüentment injusta. A partir d'aquí no jutjar mai a ningú pel fet que sigui d'un grup o tribu que no és la nostra fins a haver-lo tractat i conegut una mica. I, per últim i molt important, intentar fugir de les generalitzacions que tant de mal han fet i estan fent a la humanitat.

Aquest comentari d'avui m'ha llançat a fer-lo unes imatges que vaig veure l'altre dia d'un home àrab que atacava violentament a Londres un supermercat jueu com a reacció de la decisió del president nord-americà de portar l'ambaixada a Jerusalem. Immediatament vaig pensar, que potser el propietari i els empleats d'aquell supermercat jueu, estaven en desacord amb la mesura de Trump, però el seu origen ja el feia culpable als ulls de l'agressor. Injust, molt injust.

3 comentaris:

Júlia ha dit...

Malauradament crec que en l'espècie humana hi ha un component perillós que provoca aquests enfrontaments, que s'ha donat entre pobles i poblets i entre barris i entre escoles, com tu mateix evoques. Sembla que mai no estem vacunats en contra d'aquesta mena de coses, que els qui manen aprofiten quan els sembla convenient i profitós. És una tendència universal, per cert, i funciona a gran i petita escala.

Ramon ha dit...

JÚLIA: Si, quan els que manen estimulen aquest component tan negatiu pel seu profit, cal estar preparats per res de bo.

Ramon ha dit...

...volia dir "els que manen i els qui volen manar".