Avui parlo de la Vall d'Àssua, al Pirineu català. El post el vaig publicar a la tardor de 2011 que és quan la vaig visitar en aquesta estació de l'any, però hi hem estat moltes vegades a l'estiu i l'indret segueix sent igualment encisador.
Aquesta vall es troba a la comarca pirinenca del Pallars Sobirà. Per arribar-hi anirem fins a Sort (unes 3 hores des de Barcelona pel Túnel del Cadí, La Seu d'Urgell i Port del Cantó). A la sortida de Sort direcció Nord trobarem la carretera que ens porta a Llessui. Aquesta (Sort-Llessui) te només 13 Km i corresponen a la llargada de la Vall.
La Vall d'Àssua és ample, lluminosa i verda. Els seus pobles (Altron, Sorre, Saurí, Lllesui, etc.) conserven tot l'antic sabor de les valls pirinenques. Hi trobem ramats d'ovelles, cabres i cavalls i amb una mica de sort podrem conversar amb algun pastor o pastora, com ens va passar a nosaltres aquest pont de Tots Sants.
A Llessui hi ha un Museu dedicat als pastors d'aquesta contrada que val molt la pena. A 2,5 km. direcció nord hi ha un mirador que ofereix una panoràmica excepcional sobre tota la Vall.
Per dinar, no us ho penseu, aneu al restaurant Casa Joana, a peu de la carretera, a l'alçada de la desviació al poble de Bernui. Fa més de 30 anys que ofereix plats típics i molt originals de la Vall i de la resta de la regió. Hi va gent d'arreu.
Parlant de menjar: son famosos els formatges, els embotits (la girella particularment) i les carns que es fan en aquestes terres.
Si trieu Sort per allotjar-vos, recomano l'Hotel Les Brases, sortint del poble en direcció a Rialp. La relació qualitat-preu es molt bona.
Totes les estacions de l'any son bones per visitar la Vall d'Àssua, però si ho feu a la tardor, l'espectacle de llum i color és emocionant.
Imatges: mon-ra-mon
(Si cliques sobre les fotos les veuràs ampliades)
2 comentaris:
Recomanació de bon seguir!...ara que la tardor s'acosta...
XIRUQUERO-KUMBAIÀ: De fet no cal esperar la tardor. A l'estiu també si està molt bé en aquesta vall.
Publica un comentari a l'entrada