Etiquetes

dimarts, 22 de març del 2011

"NO HI HA CAMINS PER LA PAU; LA PAU ÉS EL CAMÍ" (Mahatma Gandhi)




Per mi, la guerra és el fenomen mes negatiu que ve repetint la humanitat des de el principi. Explicar-ho, és, efectivament molt complex. Biòlegs, psicòlegs, historiadors, sociòlegs, filòsofs i intel·lectuals de tota mena tenen milers de teories.

Amb tot, el que a mi em sembla constatar és que el cocktail que acaba provocant les matances anomenades guerres, quasi sempre te els mateixos ingredients: cobdícia, enveja, por, odi i fanatisme.

A partir de les injustícies que provoca la cobdícia que deriva en les ànsies de prendre-li a l'altre el que te i en no voler compartir el que un te amb els altres, arribem a allò de robar i no deixar-se robar.

Per justificar-ho es busquen arguments per criminalitzar als "enemics" perquè sembli que l'espoli no te res a veure amb el que està passant, i aleshores es posen cognoms a les guerres: les Guerres Santes, en nom de déus i religions; les Guerres d' Alliberació, en nom de pàtries; les Guerres Ètniques , en nom de la supremacia de races, llengües i costums, les Preventives, atiant la por als "endimoniats i cruels enemics que poden venir a exterminar-nos en qualsevol moment", etc. etc.

Pot ser si que no s'acabaran mai les maleïdes guerres, però la gent que estimem la pau de debò, crec que estem obligats a fer tot el possible per desactivar, al menys en el nostre petit entorn i fins on poguem, els comportaments i els sentiments que ens porten a matar-nos els uns als altres.

Imatge: Google

4 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Sí, Ramon, aquesta frase de Gandi és l'única que té sentit.

Hem d'estar sempre en contra de les guerres. Deu haver-hi altra manera de resoldre els coses, no?

josep lluis ha dit...

Tens raó Ramon. També en Gandhi la tenia, i ja podem veure com va tot. Dels ingredients que cites jo afegiria la bogeria. Cal esta boig per arribar a certs extrems. Ja s'ha convertit en una utopia lo del no a les guerres. Però per les utopies també val la pena de viure.

Ramon ha dit...

CARME: No hi ha dubte, el estar sempre i tothom contra les guerres canviaria el món... fins i tot contra les Guerres "humanitàries", com resulta que alguns anomenen la de Líbia. ¿És possible una definició mes contradictòria?

Ramon ha dit...

JOSEP LLUIS: Pot ser el problema és que de "Gandhis" no més n'ha sortit un i de "bojos" ni ha molts i els seus seguidors també son molts. Amb o sense Gandhi, els amants de la Pau, que vull pensar que som molts més que els de les guerres, hem de perseguir les utopies que parlen d'un mon just, fraternal i pacífic.