Etiquetes

dimarts, 5 d’abril del 2011

INJUBILABLES - ORIOL BOHIGAS


Oriol Bohigas te 85 anys. Recordo perfectament una carta oberta que va dirigir al llavors Alcalde de Barcelona Pasqual Maragall fa molts anys. Es va publicar a La Vanguardia. Bohigas li demanava a l'Alcalde que dotes a Barcelona d'una xarxa de Biblioteques públiques d'alta qualitat en benefici dels ciutadans i per tant de la Ciutat. I li deia com ell diu les coses: amb arguments de pes, amb contundència; quasi amb exigència.

Quan ho vaig llegir, vaig pensar que, donada la poca afició a la lectura que semblava haver-hi, allò no tenia massa sentit. Per sort, Maragall va actuar en la direcció del savi. Avui és un goig veure les Biblioteques plenes, amb actes culturals de tota mena...gràcies Oriol; gràcies Pasqual.

Reprodueixo unes frases destacades dites pel mestre en una entrevista que li van fer al 2006 com a President de l'Ateneu Barcelonès:

"Potser l’acció més important ha estat la política de biblioteques, que diria que ha funcionat de manera espectacular. Amb el temps, s’ha vist clarament que es tracta d’un dels instruments de culturització més democràtic i eficaç".

"Mentre no hi hagi més ensenyament cultural, no hi haurà més exercici de cultura". "Barcelona, que té una oferta cultural molt àmplia, encara pot suportar més moviment cultural, i faltaria que els esdeveniments culturals tinguessin més transcendència pública".

"Per a Barcelona, una ciutat sense cort ni capitalitat, i que des de fa 500 anys no ocupa un lloc preeminent en cap gran àmbit de decisió económica a la Península, haver inaugurat un museu com el MNAC pot ser considerat una heroïcitat de la política i la societat civil".

"Jo sempre he estat partidari que determinats béns culturals, com ara els que presenten una unitat explícita com a cultura catalana, han de ser responsabilitat de la Generalitat. L’Ajuntament s’hauria d’encarregar únicament dels serveis més immediats: participació en l’ensenyament, política de biblioteques, etc". "No existeix cap possibilitat de globalització si no hi ha creació local de cultura. Aquesta passa per les entitats oficials i les universitats, però el que és més autènticament local són els clubs, això és, els centres d’activitat cultural articulats per algun segment de la societat civil. I no hi ha cap dubte que els ateneus destaquen entre totes aquestes entitats locals". "Per valorar la qualitat de qualsevol acte cultural [..], el que hauria de comptar és la voluntat d’inserir l’acte dins d’una acció que se suposa que té un interès general".



2 comentaris:

josep lluis ha dit...

M'identifico amb el personatge des de ja fa temps.
Recentement me'l vaig trobar al CCCB en una d'aquestes nits dels museus. No vaig poder estar-me de parlar amb ell. Li vaig preguntar si ja estava satisfet amb el goig que fa la xarxa de biblioteques, tant de remodelació com de creació de noves, que ell tant va reivindicar. Em va respondre: Ens falta una: La Central.

Ramon ha dit...

JOSEP LLUÍS: Segurament quan et va fer aquest comentari la Biblioteca Central/Biblioteca Nacional de Catalunya, estava en plena reestructuració. En aquests moments tinc entès que està enllestida i s'està utilitzant a ple rendiment. A més tenen digitalitzades milers d'obres del Fons de la Biblioteca que son accessibles des de internet.
Realment el paper que ha tingut l'Oriol Bohigas en l'àmbit cultural barceloní ha estat extraordinari.