Etiquetes

divendres, 8 d’abril del 2011

Micro biografia: HIPÀTIA





Després del post dedicat la la Dra. Levi-Montalcini, dedico aquest a Hipàtia, precisament perquè en l'entrevista que s'inclou en aquell post, la esmentada doctora l'anomena com una bona referent de dona científica de gran mèrit.


Aquí tenim la seva micro-biografia


Hipàtia va néixer a Alexandria el 370 i va morir el 415.


Va ser considerada la millor matemàtica del món Greco-romà. Va escriure un tractat sobre geometria i va portar a terme la revisió dels Elements de Euclides, i la revisió del Data i L'Òptica també de Euclides.

Va ensenyar, a més de Matemàtiques, Astronomia i Filosofia.

A part de això Hipàtia també es va interessar per la tecnologia i la mecànica amb la invenció d'un bon nombre d'aparells

Per les seves característiques va ser considerada en aquella ciutat cristiana, com a persona “non grata”, ja que Hipàtia no es va voler "convertir".

Durant la quaresma del 415, acusada de conspirar contra el patriarca cristià d’ Alexandria, va ser assassinada.

La mort d'Hypatia va marcar la fi de l'ensenyament de Plató, no solament a Alexandria sinó a la resta de l'imperi. L'Església d'aquell temps va aconseguir debilitar l' interès per les ciències, i la Història va anar entrant en l'obscurantisme.

Imatge: Google

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Si senyor, una altra dona digna de tots els honors. Em va agradar força la pel.lícula que s'ha fet d'ella. Pobra noia: Con la Iglesia hemos topado, amigo Sancho.

josep lluis ha dit...

L'anónim soc jo.

Ramon ha dit...

JOSEP LLUIS: Efectivament, des de Hipàtia, Galileu Galilei, el mateix bisbe Gasaldàliga i totes les Institucions mèdiques que lluiten contra la SIDA i tants altres, han topat i segueixen topant...el Quixot tenia raó.