Etiquetes

dilluns, 21 de novembre del 2011

CALAMITATS: "VAE VICTIS"... AI DELS VENÇUTS !!...

Placa que hi ha a la façana de la "casa natal" del General Moragues a Sort (Pallars Sobirà). M'ha sorprès que a totes les biografies consultades, consta que Josep Moragues era de Sant Hilari Sacalm, encara que la seva família tenia propietats a Sort, que és on va viure l'última etapa de la seva vida.

"El general Moragues i els capitans Jaume Roca i Pau Macip van ser executats de manera infamant el 27 de març de 1715.

Al general Moragues no se li reconegueren els honors militars, i descalç i amb camisa de penitent, fou arrossegat viu pels carrers de Barcelona per un cavall fins a arribar al patíbul, on fou executat, decapitat i esquarterat.

El cap del general Moragues, com a escarni, fou posat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal de Mar, amb una inscripció en llatí que deia:«"Josep Moragues, per haver comès el crim d'una repetida rebel·lió, haver abusat dues vegades de la clemència reial, finalment, la tercera vegada, fou pres i executat per la justícia."»

Malgrat les súpliques de la seva vídua, el cap no es va retirar fins al cap de dotze anys (març del 1727)."

Font: Wikipedia.

3 comentaris:

Júlia ha dit...

Moltes famílies de personatges tenien propietats a diferents indrets i això de que es reivindiquin a uns llocs i altres és força freqüent.

Josep Lluis ha dit...

T'agraeixo molt la teva entrada, desconeixia el procés del general Moragues. Sempre m'ha fet gràcia que es diu "ejecutat per la justícia", quen al darrera d'una ejecució sempre hi hà un cafre, un galifardeu o un fill de

Ramon ha dit...

JÚLIA: No tenia idea de que el cas exposat fos un més entre tants. Gràcies per la teva informació.

JOSEP LLUÍS:L'escarni quan es produeix des de la posició dels vencedors d'una guerra, d'un cop d'estat o similar sol ser brutal. El cas Moragues es terriblement il-lustratiu.No ni ha prou amb torturar-lo, matar-lo i decapitar-lo. En dotze anys el poder legal" va mantenir el seu cap exposat dintre d'una gàbia en una mostra d'inhumanitat increïble.