Etiquetes

dimecres, 27 de febrer del 2013

SEXE, MENTIDES I CINTES DE VÍDEO

 
 Les veritats, moltes vegades, s'escombren i s'amaguen. Les raons per fer-ho?: innombrables

"Sexe, mentides..." és el títol d'una famosa pel.lícula que em ve sovint al cap observant el món en el que estem.

Sé que sempre ha estat així, però sembla que avui dia, la cosa s'ha potenciat...però pot ser no més m'ho sembla.

Parlant de l'actualitat més rabiosa, el sexe aflora en els àmbits més diversos i de vegades inesperats, des de el Vaticà (en aquest cas pervers i malaltís)  fins els curiosos e-mails urdangarinyescos (aquí en modalitat "pijo-fricki");  les mentides envaeixen els diaris, les ràdios, els telenotícies...: polítics, economistes, professionals de la religió, representants de la patronal i dels sindicats, periodistes, advocats, jutges, intel·lectuals, científics, esportistes, publicistes, persones anònimes, etc.. etc.. etc.

Algunes de les mentides son tan burdes que arriben a ser insultants per la intel·ligència o sensibilitat de qui les escolta. Altres, molt ben disfressades, s'utilitzen de vegades per robar directament al personal (cas de les preferents, per exemple).

Tot plegat obliga a triar i remenar molt per veure de trobar al menys una mica de sinceritat, ja que trobar la veritat és gairebé una missió impossible.

Algun dia, molta gent  -la que encara no ho ha fet - donarà un cop de puny a la taula i dirà que ja ni ha prou de tantes mentides (que no pas de sexe, ep!...) i deixarà de llegir, veure i escoltar els medis de comunicació.

La mentida està incrustada també  en els molts textos que es presenten com "sagrats"/"intocables". Vet aquí un parell d'exemples:

Artícle 47 de la Constitución Española:

 Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación. La comunidad participará en las plusvalías que genere la acción urbanística de los entes públicos." 

Article 35 de la mateixa Constitución:
Todos los españoles tienen el deber de trabajar y el derecho al trabajo, a la libre elección de profesión u oficio, a la promoción a través del trabajo y a una remuneración suficiente para satisfacer sus necesidades y las de su familia, sin que en ningún caso pueda hacerse discriminación por razón de sexo.

 Un altre dia, potser parlaré de les mentides en el món de les relacions més personals, sense arribar, però,  ni de lluny, al que es diu en el cèlebre tango "Yira-Yira" (aquell de "verás que todo es mentira").

De tota manera, escoltar aquest tango cantat pel Carlos Gardel, paga la pena:

2 comentaris:

Josep Lluís ha dit...

Molt maca la foto.
Les teves reflexions no es poden replicar.
Sembla que la paraula sinceritat està mal vista, o que és una cosa complicada. Ja al març del 1917 Joan Salvat-Papasseit va publicar "...la sinceritat és la forma més forta d'agressió que s'ha conegut mai".

Ramon ha dit...

JOSEP LLUÍS: No coneixia la sentència de Salvat-Papasseit. Penso que serà agressió només quan és per recriminar a l'interlocutor aspectes negatius sobre la seva persona i, a més s'expressa sense matissos ni contemplacions. Aleshores si que pot fer molt de mal, i tant!.